creatieve workshops en cursussen
in het Groene Hart

Maak een romantische kaft voor je journal

Maak je (bullet) journal nog persoonlijker met een stoffen kaft en lint. De zachte vulling geeft het boekje een extra luxe uitstraling. Deze DIY vertelt je stap voor stap hoe je dit aanpakt.


Deze blog werd geschreven door Loes Vork van Boekselen.

Wat heb je nodig

- boekje met stevige kaft
- stof
- fiberfill (vulling)
- schaar
- tape
- vloeibare lijm
- lint

Extra tips

 • Gebruik niet-rekbare stof.
 • Een beetje lijm aan het uiteinde van het lint voorkomt dat het gaat rafelen.
 • Leuk: bedeltjes of belletjes aan het lint..
 • Denk ook eens aan aparte stoffen zoals imitatiebont, tafelzeil en geborduurde stof!
 • Effen stof met kant eroverheen geeft een mooi effect maar vraagt wel wat meer handigheid bij het afwerken, net als heel gladde stof.
 • Voor een boekje zonder fiberfill kun je de buitenkant geheel met modpodge of art medium insmeren en de stof erop lijmen. De stof raakt doordrenkt van de lijm en wordt daardoor zelfs afwasbaar.

Aan de slag!

 1. Meet de voorkant van je journal, boekje of dummy op en knip uit fiberfill 2 rechthoeken in dezelfde maat.
 2. Leg het boekje open en knip van de stof waarmee je wilt kaften een rechthoek dat aan alle kanten enkele centimeters ruimer is.
 3. Vouw het boekje dicht en vouw de lange zijde van de stof aan voor– en achterzijde naar binnen zodat het strak om de kaft heen past. Zet de stof vast met tape terwijl je het boekje zo dicht mogelijk houdt. De eerste zijde zet je gewoon vast, bij de tweede zijde trek je de stof strak.
 4. Vouw het boekje weer open en knip de stof bij de rug van het boekje een beetje schuin in. Vouw het ruggetje naar binnen. Maak een scherpe vouw met je nagel of schaar en controleer of de rug boven én onder mooi in de kaft valt.
 5. Neem de twee rechthoekige stukken fiberfill en schuif ze tussen de kaft en de stof.
 6. Vouw de rest van de stoffen kaft naar binnen en zet het vast met de tape. Houd het boekje zo veel mogelijk dicht (recht-op) en trek de stof goed strak.
 7. Kies lint als leeslint of om het boekje dicht te binden en bepaal waar het tussen de kaft en het schutblad bevestigd moet worden. Zet het op zijn plek met tape.
 8. Smeer de schutbladen royaal in met vloeibare lijm en bevestig ze tegen de kaften. Dit is niet alleen voor een nette afwerking; met de lijm wordt de stof goed vastgezet. Aan één kant lijm je dus het lint tussen kaft en schutblad.
 9. Leg een zwaar voorwerp op het boekje zodat het onder druk kan drogen.
 10. Als je lint gebruikt om het boekje mee dicht te knopen dan kun je dit lint het beste éérst om de achterkaft heen slaan en dan pas naar voren brengen, omdat je anders het schutblad van de kaft los trekt.