creatieve workshops en cursussen
in het Groene Hart

Zelf een parelarmband maken

Leren hoe je zelf een armband van parels maakt? Met deze handleiding lukt het je zeker.


Deze DIY wordt je aangeboden door Uniek Sieraad.

Voor je begint
Parels rijg je niet gewoon op staaldraad maar op zijdedraad. Staaldraad kan in de parel snijden en dus beschadigen. Daarnaast wordt er na elke parel een knoopje gelegd zodat de parels niet tegen elkaar schuren door het dragen. En wanneer het sieraad onverhoopt mocht knappen blijven ze netjes op de streng zitten.
Bij het slotje versterken we met French Wire, een dun flexibel metaaldraad dat hol is zodat je er een draad door kunt rijgen. Dit gebruik je op de plaats waar een onderdeel van een slotje komt te zitten.

Dit heb je nodig

 • uiteraard parels of kralen
 • parelrijgdraad
 • French Wire
 • Slotje
 • gesloten ringetje
 • Lijm, schaar, stopnaald of pincet

Tip:Gebruik voor de zoetwaterparels tot 8mm pareldraad nummer 2 en de French Wire van 0.6mm en voor de grotere parels of andere kralen gebruik je pareldraad nummer 4 en de French Wire van 0.7mm. 
Je haalt eerst het draad van het kaartje. Knip 2 kleine stukjes(iets minder dan een centimeter )van het French Wire af.

 1. foto bij stap 1 Het begin met het slotje! Maak eerst een dubbel knoopje in het draad en rijg daar 3 parels op. Daarna rijg je 1 stukje French Wire en het slotje. 2. foto bij stap 2Rijg het draad terug door de eerste parel en trek het draad rustig aan. Het French Wire vormt nu uit zichzelf in een hoefijzer vorm, zorg ervoor dat het slotje op de juiste plaats ligt.


 3. foto bij stap 3Leg een knoopje na deze eerste parel. Laat ruimte tussen de 2 andere parels met een stukje draad.  foto bij stap 4Rijg de tweede parel en leg weer een knoop. Rijg de derde parel en in plaats van een knoop leg je nu een druppeltje lijm tussen de 2 draden in en maak een knoopje. Laat dit even drogen en knip het korte draad goed kort af met een schaar.

 4. foto bij stap 5Rijg een parel en maak een knoop. Leg in de lus van de knoop de stopnaald of een ander vergelijkbaar hulpmiddel.Wil je graag een dikker knoopje? Leg dan een dubbele knoop door het draad 2 maal door de lus te halen. 


 5. foto bij stap 6Trek de knoop nu rustig aan en duw de stopnaald gelijktijdig tegen de geregen parel aan. Zit je tegen de parel aan trek de knoop dan rustig aan en trek gelijktijdig de stopnaald ertussen uit. Het knoopje zit nu strak tegen de parel aan.


 6. foto bij stap 7Herhaal deze laatste handelingen tot je de gewenste lengte hebt op de ruimte van 3 kralen en het slotje na.  foto bij stap 8Rijg nu 3 parels achter elkaar op je draad zonder een knoopje te leggen. Rijg het laatste stukje French wire en het gesloten ringetje mee. 7. foto bij stap 9Zorg ervoor dat de 3 geregen parels bijna aansluiten bij je eerder geknoopte parels. Rijg terug door de eerste parel. 8. foto bij stap 10Geleid het draad rustig door de eerste parel en laat het stukje French wire langzaam een hoefijzerige vorm aannemen. Let erop dat het ringetje mooi in het midden komt te liggen. Blijf erop letten dat de laatste 3 geregen parels goed op de geknoopte snoer aan blijven sluiten. De ruimt tussen de parels is nu hooguit de ruimte van de knoopjes. 

 9. foto bij stap 11Als alles goed zit maak je nu een knoopje achter de eerste parel. Rijg vervolgens terug door de tweede parel en leg ook hier een knoopje.   foto bij stap 12Rijg nu terug door de derde parel. Je komt nu uit bij een knoopje. Druppel een zeer kleine hoeveelheid lijm tussen de 2 draden in. Laat het even drogen en knip het draad goed kort af. 

Het resultaat: Je eerste zelf geknoopte Parelarmband!