Tuintjes tanglen

Maak je eigen tuintje met Zentangle patronen. Iedereen kan het! Hoe maak je dat?


Ken jij Zentangle al? Het is een leuke, laagdrempelige tekenmethode die iedereen kan leren. Als je je naam kunt schrijven dan kun je tangelen.

De methode richt zich op het tekenen van patronen, de zogenaamde tangles, die je stap voor stap, lijn voor lijn opbouwt. Het motto van Zentangle is 'Anything is possible... One stroke at a time!' (Vrij vertaald; Alles is mogelijk... Lijntje voor lijntje).

Vandaag ga ik je laten zien hoe je een tuintje tekent met behulp van Zentangle patronen. Dit noemen we een ZIA, oftewel Zentangle Inspired Art.

Wat heb je nodig?

 • Pen (ik gebruik Pigma Microns in de maat 01)
 • Potlood
 • Doezelaar (om schaduwen mee te maken) -
 • Papier (Voor deze tuintjes kies je een formaat dat je zelf fijn vindt)

 En nu aan de slag!

 1. Leg het papier liggend voor je neer en begin ongeveer in het midden met het tekenen van de tangle die je hier ziet. Deze tangle heet de Kensington. De rode lijntjes geven steeds de nieuwe stap aan. 
  Zenangle tuintje 
 2. Teken ze lekker dicht tegen elkaar aan, zodat het een echt bloemenperk wordt.
  DIY Zentangle
 3. In de meeste bloemenperkjes die ik ken groeien er naast bloemen ook wat groene bladeren (misschien zelfs wat onkruid). De tangle Flux, van de bedenkers van Zentangle, is zo’n bladeren-tangle die groeit als onkruid. Hij kan alle kanten opgroeien. Je tekent hem heel simpel.
  Tangelen DIY
 4. Na Flux wil je het geheel misschien nog wat speelser maken. Voeg dan wat sprietjes Fescu toe. Je ziet de tangle Fescu hiernonder. Geen stapjes dit keer, deze tangle spreekt voor zich.
  Zentangle Frescu
 5. Schaduw maakt het geheel echt af. Teken met je potlood wat schaduw langs de Kensington bloemen. Op deze manier lijkt het alsof de bloemen op de bladeren liggen. Langs het nerfje van Flux kun je ook nog wat schaduw aanbrengen. Ga dan met je doezelaar voorzichtig over je potloodlijnen heen. Hiermee maak je de potloodlijnen minder streperig, ze worden zachter waardoor het meer op schaduw lijkt.
  Zentangle DIY

 Voilà! Jouw tuintangle is klaar! Heb je je naam of je initialen eronder gezet? Je mag trots zijn op je werk!

Zentangle tuintje

Heb je de smaak te pakken en wil je na dit bloemenperkje meer? Neem eens een kijkje op het Pinterestbord ‘Tuintjes tangelen’ dat ik speciaal hiervoor aanmaakte. Je vindt hier een heleboel tangles die wat mij betreft bij tuintjes passen en ook tekeningen die ik inspirerend vind.  

Een paar tips nog:

 • Begin altijd met een statement! Kies dus voor een grote, opvallende tangle of een aaneenschakeling van kleinere tangles. De tangles: Paisley Boa, Echo-S vind ik bijvoorbeeld erg leuk hiervoor.
 • De tangles Pokeleaf, Pokeroot, Printemps en Flux vind ik geweldige tangles om mijn tuintje mee op te leuken.
 • Zinger, Fescu en Mooka zijn springerige tangles die je tuintje net dat extraatje kunnen geven.
 • De belangrijkste tip die ik je kan geven? In de natuur groeit alles door elkaar! Dat kun dus in jouw Zentangle tuintje ook. Combineer, probeer, doe eens gek. Alles kan! Volg je eigen ingevingen en je zult zien dat jij prachtige tekeningen maakt.