Mandala-tekenen

Teken je eigen mandala in 8 stappen, met behulp van een passer, een liniaal en deze DIY. Iedereen kan het!


Deze DIY wordt je aangeboden door Wike de Klerk van Lodur Kunstzinnige Therapie.

 1. Wat heb je nodig? Een vel wit gekorreld tekenpapier A4, bijvoorbeeld 180 gr. Een passer, een liniaal, een grafietpotlood en een stukje gum en kleurpotloden. 

2. Verdeel je vel papier in vieren!  Met de liniaal zoek je de helft op van zowel de korte als de lange zijde van je papier. Trek nu heel dunne hulplijnen vanaf deze punten zowel horizontaal als verticaal. Vervolgens zet je de passerpunt op het kruispunt van deze lijnen; het midden van het papier. Trek nu een cirkel zo groot als op je papier past (of zo groot als jij prettig vindt).

3. Taartpunten (12). Verander niets aan de stand van je passer! Hiermee ga je nu heel gemakkelijk je cirkel opdelen in 12 gelijke taartpunten! Je hebt al vier delen (verkregen door je vel in vieren te verdelen). Nu zet je je passerpunt op het noorden en tekent met de potloodpunt ervan een krasje zowel links als rechts op de cirkel. Dit herhaal je op de andere windrichtingen. Nu heb je je cirkel in 12 gelijke delen verdeeld, de zgn. taartpunten!

4. Teken driehoeken in de cirkel!  Teken nu met behulp van je liniaal twee driehoeken in de cirkel die samen de 6-puntige Davidsster vormen. 

5. Pentagon. Teken nu in de binnenruimte van de Davidsster (het pentagon), nog eens een Davidsster. Deze lijkt gekanteld ten opzichte van de eerste.

6. Nogmaals! Ook nu teken je in het binnenste deel van de tweede ster, nogmaals een Davidsster (die weer dezelfde positie heeft als de eerste ster). 

7. Optioneel. Teken nu de laatste lijnen die op de foto in stippellijn zijn aangebracht. Herhaal dit in ieder segment (6 keer). Werk aandachtig, want er komen nu zoveel lijnen te staan dat je het spoor bijster kunt raken. 

8. Kleuren! Nu is je basis af! Als je wilt kun je de buitenste cirkel weggummen zodat je mandala meer een stervorm krijgt. Pak je kleurpotloden erbij en kleur de mandala in zoals jij dat mooi vindt! Veel plezier!