Manchego, Membrillo en Namiddag Melange

Dit keer een heerlijk recept van Annuska Nagel van Simon Levelt in Gouda. Zij combineert de friszoete kruidenthee Namiddag Melange met tapas van kaas (Manchego) en kweeperengelei (Membrillo).


Namiddag Melange in combinatie met Manchego (kaas) en Membrillo (kweeperengelei) zorgt voor een ware smaaksensatie en een enorme zoete beleving die je smaakvermogen overstijgt. De smaak van zoethout in de Namiddag Melange wordt versterkt door de Manchego kaas. Er blijft een tinteling op de tong achter waarbij de Manchego blijft nazingen in de mond. Het tikje rins van de Membrillo maakt het af.

Manchego

Manchego is een stevige schapenkaas afkomstig uit de Spaanse regio La Mancha. Het schapenras Manchega geeft volle melk die wordt gebruikt bij de bereiding van deze kaas. De kaas rijpt in grotten gedurende een periode die varieert tussen 3 maanden en twee jaar. De smaak is vol, krachtig, licht pikant, romig, subtiel nootachtig, kortom een complex smaakpalet.

Membrillo

Membrillo, ofwel kweeperengelei, wordt in Spanje traditioneel in combinatie met Manchego gegeten. Het is te verkrijgen in mediterrane delicatessewinkels maar kan ook prima zelf gemaakt worden in het kweeperenseizoen. Bereid de Membrillo ruim van tevoren zodat het goed kan opstijven. De hoeveelheid is voldoende voor vele plakjes Manchego. Dat is geen probleem, want het is lang houdbaar.

Traditioneel wordt Membrillo als een stevige gelei gemaakt, die in plakjes kan worden gesneden. Ook kan een heerlijke kweeperenmoes gemaakt worden, waarvan een beetje op de Manchegoplakjes gelepeld wordt. De stevigheid van de Membrillo hangt af van het vochtgehalte. Als het kookvocht wordt afgegoten zal een dikke gelei ontstaan, als het vocht erbij blijft krijgt u een moes.

Ingrediënten

  • 150 gr Manchego
  • 1 kg kweeperen
  • 250 – 500 gr suiker

Bereiding

Was de kweeperen en snijd de klokhuizen eruit. Laat de schil eraan zitten want deze bevat veel pectine, wat zorgt voor de stevigheid van de gelei. Snijd de kweeperen in stukjes en doe deze in een pan met dikke bodem samen met een paar cm water tegen het aanbranden. Laat de vruchten gedurende ca. 3 kwartier stukkoken. Voor een stevige gelei moet vervolgens het kookvocht worden afgegoten, voor een moes blijft het vocht erbij. Voeg daarna de helft van het vruchtengewicht aan suiker toe. Bij de gelei is dit dus minder dan 500 gram. Laat het geheel nog even doorkoken onder regelmatig roeren zodat het een dieporanje massa wordt. Maak de kweeperen fijn met een staafmixer of wrijf ze door een zeef.

Voor stevige Membrillo stort je de hete kweeperenmoes in een vorm bekleed met bakpapier en laat het opstijven op een koele plaats waarna er plakken van gesneden kunnen worden van ca. 3 mm dikte.

Als voor moes wordt gekozen vul je de hete vruchtenmoes als een soort jam tot de rand toe af in schone potten en sluit ze direct af. Hierdoor blijft er weinig lucht over en ontstaat na afkoelen een vacuüm in de pot, wat zorgt voor een lange houdbaarheid.

Snijd de Manchego kaas in vierkante plakjes van ca. 3 tot 4 cm, een halve cm dikte. Leg op elk plakje kaas een plakje Membrillo.

Voor de Namiddag Melange kun je uiteraard terecht bij Annuska van Simon Levelt in Gouda (Korte Tiendeweg), of via de site https://www.simonlevelt.nl/namiddag-melange.