Maak zelf een Monotangle

Een wat…?! Ja, je leest het goed, een monotangle. Ik zal je vertellen en laten zien wat dat is en hoe je het doet. Een monotangle is een Zentangle® tekening die slechts bestaat uit één tangle (patroon).


Het begrip is ooit verzonnen door Laura Harms, CZT. Klinkt niet al te ingewikkeld he? De truc is echter om te zorgen dat je tekening wel interessant wordt om naar te kijken. Hoe doe je dat? Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden.

1. Pas je patroon steeds een klein beetje aan. Maak bijvoorbeeld een extra boogje, kleur ruimte tussen twee lijnen in, gebruik een golvende lijn in plaats van een rechte… Op foto 1 zie je wat ik met het patroon Bales heb gedaan. Linksbovenin zie je het originele patroon.

2. Ieniemienie of juist reusachtig groot? Het uiterlijk van een tangle kan enorm veranderen door het formaat waarin je het verkiest te tekenen.

3. Vul je tangle op. Ok, dit voelt misschien een beetje als valsspelen omdat je hierin toch nog een ander patroon kunt gebruiken. Maar doordat de basis hetzelfde blijft mag het van mij. ;-)

Wat heb je nodig voor het tangelen?

Niet zo veel. Een fineliner (ik gebruik een Pigma Micron 01), een potlood voor wat schaduw en een doezelaar (of je vinger) om de potloodlijnen wat zachter te maken. Verder een half uurtje van je tijd. Resultaat?: Een prachtige, abstracte, tekeningen en een heerlijk opgeruimd hoofd!

Verder met Zentangle...

Meer informatie over Zentangle en het tekenen hiervan vind je op de website van de oprichters van Zentangle; www.zentangle.com Hier vind je ook het gratis Ebook ‘Zenuari 2016’, met maar liefst 31 ‘opdrachten’ op het gebied van Zentangle tekenen. Aansluiten bij de Facebook groep Zenuari 2016 kan natuurlijk ook. Bovenstaande opdracht is dag 12 van Zenuari, dus die heb je dan alvast gemaakt!

Oh en wil je graag aan de slag met bovenstaande opdracht maar weet je niet welke tangle je zult gebruiken?? Neem dan eens een kijkje op www.tanglepatterns.com. Hier vind je heel veel geschikte tangles!