Kiek Keramiek

Workshops en cursussen keramiek

Dit kun je doen

Workshop
Cursus
Kinderfeestje
Pottenbakken op school
Pottenbakken bij bedrijven
Werk in opdracht


Kiek Keramiek is een kleine, sfeervolle pottenbakkerij waar wordt gewerkt in kleine groepen. De kleine groepen bevorderen een gezellige sfeer en iedereen krijgt de volle aandacht.

Je kunt leren draaien op de draaischijf en handvormen, ook wel boetseren genoemd.

Het draaien is heerlijk om te doen. Je voelt de klei die je aandacht nodig heeft onder je handen. Je komt dan helemaal los van alle beslommeringen van de dag. Creativiteit uit je bij het draaien door te spelen met de vorm van de pot of een door een decoratie aan te brengen.

Bij handvormen zijn er verschillende technieken, je werkt met plakken, opbouwen uit rolletjes of een creatie maken uit één stuk. Er worden vele verschillende objecten gemaakt. Vazen van klein tot groot, beelden, dieren, abstracte objecten en schalen. De cursisten zijn vaak een inspiratiebron voor elkaar.

Alle contactinfo

Interesse in het aanbod? Neem dan direct contact op met Kiki Voskamp:


06 360 14 189


kikivoskamp@tiscali.nl

Meer weten?

Kijk op de website: kiekkeramiek.nl

Volg Kiek Keramiek ook op:

Praktische info

Aangeboden door:
Kiki Voskamp

Waar?
Eenzorg
Büchnerweg 3 Gouda

Wanneer?
Cursus volwassenen:
maandag- en dinsdagavond 19.00 - 21.15 uur, 
woensdag- en vrijdagochtend 09.30 - 11.45 uur
Workshops op afspraak, ook in de vakanties
Kijk ook op de website voor het actuele aanbod, data en tijden

Kosten?
Lessen: 23,- per les excl. klei en glazuurkosten 
Workshops: 
2 personen: 60,- p.p.
3 personen: 45,- p.p
Kinderfeestje: 5 kinderen 100,-; voor elk kind meer, 10,- extra

Workshop met vrienden, familie of collega’s

Wil je met een groepje vrienden, familie of collega’s een workshop doen? Een workshop voor een feestelijk samenzijn of om samen iets te ondernemen? De workshops bij Kiki zijn altijd zeer geslaagd: de creativiteit, het materiaal en samen iets doen, vormen een bijzonder fijne combinatie.

De workshops zijn geschikt voor iedereen, van jong tot oud: een moeder van in de 70 met dochters en schoondochters, een opa met al zijn kleindochters, vijf vriendinnen die de 50e verjaardag van één van hen vieren, twee zusjes en een broer en tot slot een echtpaar dat samen creatief aan de slag wil. Kortom diverse gezelschappen genieten van deze workshops.

Tijdens de workshop ervaar je hoe het is om te draaien op de draaischijf, daarnaast maak je een creatie voor jezelf. Het kan leuk zijn om gezamenlijk iets te maken, bijvoorbeeld een schaal.

Een workshop duurt 2 uur.

Cursussen

Leren draaien op de draaischijf met je handen in de zompige klei, is een boeiend en rustgevend proces. "Wat heerlijk, ik kan even nergens anders aan denken, ik ga er helemaal in op", zeggen cursisten regelmatig. 

Ook met de hand kun de mooiste creaties maken! Het zien van elkaars werk stimuleert en zet aan tot vernieuwing. Het decoreren met onderglazuren, metaaloxides of glazuren maakt het voorwerp af en klaar voor gebruik. 

Groepen bestaan uit beginners en gevorderden, die door elkaar aan het werk zijn. Elke groep bestaat uit maximaal acht personen, hierdoor kan Kiki iedereen helpen. Ook gezelligheid is van belang, je volgt deze cursus tenslotte voor je plezier.

Heb je last van reuma of zie je een andere belemmering om met klei te werken, neem dan contact met Kiki op. Werken met klei verbetert de spierkracht en bevordert de tastzin. Klei is een materiaal dat ook rust geeft, in deze tijd een groot goed. 

De cursus bestaat uit blokken, na elk blok besluiten of je verder gaat. Van deze mogelijkheid wordt niet veel gebruik van gemaakt, veel cursisten volgend de lessen al jaren trouw.
Instromen halverwege een blok is mogelijk, je betaalt dan het resterende aantal lessen van dat blok. Mis je een les, dan kan je deze inhalen op een andere dag binnen het blok, mits daar plek voor is.

Kinderfeestjes

In anderhalf uur tijd draaien de kinderen een potje en maken ze met de hand een beeldje of andere creatie. De meeste kinderen houden van het materiaal en kleien er vol enthousiasme op los, waarbij de leukste voorwerpen ontstaan. Kiki laat de kinderen zoveel mogelijk hun eigen creaties maken.

Bij het feestje is één ouder nodig om te helpen. Na het feestje worden de voorwerpen gebakken en geglazuurd. Na ongeveer drie weken haal je de voorwerpen op.

Drinken is bij de prijs inbegrepen. Mocht je taart of iets lekker willen meenemen, doe dit dan zeker. Bel Kiki voor het maken van een afspraak, we maken er een gezellig feestje van!

Kinderen van allerlei leeftijden vieren hun feestje bij Kiek Keramiek, de minimumleeftijd is zes jaar.

Workshops bij scholen en bedrijven

Kiki verzorgt samen met een ervaren cursist workshops op scholen en bij bedrijven.
Tijdens de workshop maken de leerlingen /deelnemers één creatie met de hand en één op de draaischijf. Een workshop duurt twee uur.

Vier weken na de workshop staat alles gebakken en geglazuurd klaar om op te halen.

Prijs in overleg.

Werk in opdracht

Wil je iemand verrassen met een schaal, een beeld of een iets anders van keramiek? Kiki maakt een unieke creatie voor je. Ze bespreekt met je wat de bedoeling is, welke kleur het werk krijgt en wanneer het af moet zijn. Is het voorstel af, dan overlegt ze haar plan met je en bespreken jullie het ontwerp, de prijs en de tijd die er nodig is om de creatie te maken.

Klei heeft lang de tijd nodig om te drogen, houd daar rekening mee met je verzoek. Een beeld is na twee tot drie maanden klaar, een andere vorm na vier tot zes weken. Kiki maakt bijvoorbeeld ook zonnen, grafkeien en urnen.

De prijs voor werk in opdracht ligt meestal tussen de € 125 en € 900.

Kiki Voskamp

Wie is Kiki?

Kiki volgde als klein meisje al een cursus Keramiek en ging op haar 18e draaien voor haar plezier. Het was een uitdaging om de techniek van het draaien onder de knie te krijgen en hoger en hoger te komen. De zachte, zompige materie van klei is heerlijk aan je handen en geeft rust. Naast draaien creëerde Kiki beelden en abstracte sculpturen en volgde ze de Keramische Ambachtelijke Opleiding in Gouda.
Na het behalen van de keramische opleiding werkte Kiki een jaar in een pottenbakkerij. Daarna startte ze met "Kiek Keramiek". Ze geeft inmiddels 20 jaar les.

In de cursussen leert Kiki de cursisten de techniek van het draaien en ondersteunt hen bij het maken van hun creaties. Werken met je handen en kijken, alsmaar weer kijken of de verhoudingen kloppen en of de uitdrukking daar is.

Kiki geeft sinds 2003 les, haar ervaring met de verschillende technieken en glazuren groeide in de loop der tijd. Deze ervaring komt goed van pas bij het lesgeven en het maken van werk in opdracht.